Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η γυναίκα από τα παλιά - Θέατρο Πορεία

Μια εφηβική υπόσχεση για αιώνια αγάπη κτυπάει την πόρτα της ενήλικης συμβιβασμένης ζωής. Η Ρόμυ εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή της οικογένειας του Φρανκ και της Κλαούντια. Διεκδικεί την παντοτινή αγάπη που της είχε υποσχεθεί ο Φρανκ πριν από είκοσι τέσσερα χρόνια. Σαν παιδική υπόσχεση, τόσο απλή και ρομαντική που φαίνεται κωμική. 
"Πριν από είκοσι τέσσερα χρόνια ήμουν ο μεγάλος σου έρωτας, μου ορκίστηκες τότε ότι θα με αγαπάς για πάντα. Είμαι εδώ τώρα για να σου θυμίσω αυτή την υπόσχεση". 


Το παρελθόν επιστρέφει, αρχικά ρομαντικό για να καταλήξει απειλητικό. 
Παρακολουθούμε την κοινή ζωή πέντε ανθρώπων για μια νύχτα έως το επόμενο πρωί. Ο Φρανκ και η Κλαούντια πακετάρουν τα λίγα πράγματα που έχουν απομείνει στο διαμέρισμα ώστε να μετακομίσουν. Τα περισσότερα από τα υπάρχοντά τους βρίσκονται ήδη στη νέα τους κατοικία. Μια ζωή σχεδόν τακτοποιημένη σε κούτες.

Ο γιος τους, ο Άντυ, βιώνει με την κοπέλα του την Τίνα ένα ρομαντικό, εφηβικό έρωτα, προβολή του έρωτα του πατέρα του με τη Ρόμυ. Μοιράζονται νιάτα, χαρά, ζωντάνια, ομορφιά, παιχνίδια. Το τελευταίο όμως παιχνίδι βάζει οριστικά στη ζωή τους τη Ρόμυ και καταλήγουν να βγουν από αυτό νικημένοι.

H Ρόμυ μπαίνει πλέον στο σπίτι της οικογένειας  και έτσι ξεκινούν όλα για να τελειώσουν οριστικά το πρωί. Πρώτος της στόχος είναι ο Άντυ, τον οποίο κατακτά εύκολα και γρήγορα. Παγιδεύει στη συνέχεια το Φρανκ, προσκαλώντας τον να δραπετεύσει από το αποπνικτικό διαμέρισμα. Του προσφέρει την ελευθερία αντί της δέσμευσης και το όνειρο αντί του συμβιβασμού, με το αντίστοιχο τίμημα βέβαια.

Η Ρόμυ εκδικείται ή διεκδικεί;
Ζητάει απλά και ξεκάθαρα την πραγμάτωση μιας υπόσχεσης. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει πέρα από τον όρκο του Φρανκ. Η Κλαούντια και ο Άντυ θυσιάζονται στο βωμό του παρελθόντος, ενώ η αθώα Τίνα παραμένει ασφαλής παρατηρητής. Έτσι αποκαθιστά το δίκαιο η Ρόμυ. Τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια δε συνέβησαν ποτέ. 

Η δράση εκτυλίσσεται σε ακατάστατη χρονική σειρά, κρατώντας τεταμένη την προσοχή των θεατών. Ενώ παράλληλα ενισχύεται η δράση στο στατικό σκηνικό.  Το χαμηλοτάβανο, αποπνικτικό διαμέρισμα εκπέμπει έντονα την καταπίεση και το συμβιβασμό των ανθρώπων μέσα σε αυτό. Οι ζωηροί μονόλογοι της νεαρής Τίνας, γεμάτοι αγνότητα, αθωότητα, έρωτα ξαναζωντανεύουν παραστατικά την σχέση της Ρόμυ και του Φρανκ. 

Η παράσταση ξεκινάει σχεδόν κωμικά για να εξελιχθεί απρόβλεπτα σε θρίλερ. Πρόκειται για μια τρομακτική ιστορία, η οποία όμως δεν προκαλεί απλά φόβο. Οι θεατές βιώνουν έντονα συναισθήματα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Οι μεταπτώσεις από το ένα στο άλλο είναι συχνές και επαναλαμβανόμενες. Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται αποκαλύπτοντας εύστοχα τη διαφορετικότητα μεταξύ των δύο φύλων. Πρόκειται για μια παράσταση με πυκνή πλοκή που προκαλεί και διατηρεί το έντονο ενδιαφέρον των θεατών από την αρχή έως το τέλος. 

Συγγραφέας : Ρόλαντ Σίμελπφενιχ
Μετάφραση-σκηνοθεσία : Έλενα Καρακούλη

Παίζουν : 
Νίκος Ψαρράς : Φρανκ
Μαρία Ζορμπά : Κλαούντια
Σταφανία Γουλιώτη : Ρόμυ
Ηλιάνα Μαυρομάτη : Τίνα
Χάρης Τζωρτζάκης : Άντυ

Σκηνικά-κοστούμια : Κλειώ Γκιζελή
Κίνηση : Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί : Νίκος Βλασσόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Νάντια Σπηλιωτοπούλου

1 σχόλιο:

Jim Bo είπε...

Η Κριτική σου είναι τόσο Εμπεριστατωμένη και Αναλυτική, που κάνει τον αναγνώστη να νιώθει πως έχει ήδη παρακολουθήσει την παράσταση.. Ενώ η Σύνταξη του κειμένου είναι τόσο Πλούσια σε λέξεις, που δημιουργεί στο νου του αναγνώστη ένα σωρό Εικόνες!!! Εικόνες Χρήσιμες που αποτελούν ασφαλή Οδηγό προς την απόφασή του, για το αν θα επιλέξει να παρακολουθήσει την παράσταση!!!