Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Άνδρος)

Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας - Ένας συγχρονισμένος αιώνιος


Κυριακή 3 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ετοιμάζει για το καλοκαίρι του 2011 έκθεση-αφιέρωμα στον διαπρεπή Έλληνα ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Το αφιέρωμα θα είναι ένας φόρος τιμής στον καλλιτέχνη, ο οποίος όχι μόνο με τον χρωστήρα του αλλά και με την οξυδερκή γραφίδα του συνέβαλε τα μέγιστα στη διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής μας παράδοσης.

Μέσα από 100 περίπου εκθέματα -71 ζωγραφικά έργα, 21 σχέδια και 12 γλυπτά από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές- εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς τα περισσότερα σπάνια έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό κατά το παρελθόν, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν φέτος την ευκαιρία (από τις 3/7 έως και τις 25/9/2011) να θαυμάσουν μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξόχως ενδιαφέρουσα πτυχή του σημαντικού του έργου.

Με αφετηρία τον αναλυτικό κυβισμό του Picasso και του Braque, αλλά και επιρροές που δέχθηκε από τις χρωματικές αναζητήσεις των φωβιστών, -όπως ο Matisse- και τον ρυθμό των ορφιστών, ο Γκίκας δημιούργησε ένα δικό του εικαστικό σύμπαν, μια γραφή άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό φως και το ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα την Ύδρα, τον τόπο που περισσότερο αγάπησε.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αυτός ο «συγχρονισμένος αιώνιος» (όπως χαρακτηρίστηκε από τον προσωπικό του φίλο Οδυσσέα Ελύτη) λειτούργησε ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό και έχει δικαιωματικά κερδίσει μια σημαντική θέση στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.
http://www.moca-andros.gr/Default.aspx?tabid=329&smid=869&ArticleID=27&reftab=59&t=Ν.-Χατζηκυριάκος-Γκίκας----Ένας-συγχρονισμένος-αιώνιος&language=el-GR

Επίσης :

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Η Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα αποτελεί δωρεά του μεγάλου έλληνα ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη, ως παράρτημα του οποίου λειτουργεί από το 1991. Η μόνιμη έκθεση, που οργανώθηκε από τον ίδιο τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα – τον εξοχότερο εκπρόσωπο του ελληνικού μοντερνισμού – στεγάζεται σε χώρο της ιδιόκτητης πολυκατοικίας στην οδό Κριεζώτου 3 στην Αθήνα, όπου έζησε επί 40 χρόνια ο καλλιτέχνης.

Στο χώρο αυτό παρουσιάζονται έργα από όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του. Οι ελαιογραφίες – από τις παλαιότερες του 1930 μέχρι τις τελευταίες του 1990 – αποτελούν το κύριο υλικό και πλαισιώνονται από ακουαρέλες, σχέδια, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, ταπισερί, χειρόγραφα και σύνεργα της δουλειάς του. Στην Πινακοθήκη επίσης μπορεί κανείς να δει το σύνολο των γλυπτών και των αναγλύφων του καλλιτέχνη, δημιουργίες του των ετών 1940-1970, εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία.

Σημαντικό τμήμα της Πινακοθήκης αποτελεί το φωτογραφικό αρχείο του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το οποίο συγκεντρώνει ένα πλούσιο ταξινομημένο υλικό ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών και αρνητικών, καθώς και διαφανειών, το οποίο παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.

Η βιβλιοθήκη του με σπάνιες εικονογραφημένες εκδόσεις, παλαιά έπιπλα από το προγονικό του σπίτι στην Ύδρα, καθώς και δημιουργίες άλλων πολιτισμών, συμπληρώνουν την εικόνα της τέχνης και της προσωπικότητάς του. Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αισθητική του παρουσιάζει η διευθέτηση της κατοικίας και του εργαστηρίου του, η οποία διατηρείται όπως ακριβώς ήταν επί των ημερών του.

http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=4020602

Δεν υπάρχουν σχόλια: